Nyheter - Regelrådet https://www.regelradet.se Enklare regler för företag och näringsliv Thu, 07 Mar 2024 15:44:18 +0000 sv-SE hourly 1 Regelrådets årsrapport överlämnad till regeringen https://www.regelradet.se/nyhetsarkiv/13630/ Thu, 07 Mar 2024 15:14:20 +0000 https://www.regelradet.se/?post_type=nyhetsarkiv&p=13630 Idag lämnade Regelrådets ordförande Anna-Lena Bohm över årsrapporten för 2023 till statssekreterare Sara Modig på Klimat- och näringsdepartementet.

I rapporten framgår det att kvaliteten på regelgivares konsekvensutredningar har försämrats något jämfört med 2022. Totalt uppgår andelen konsekvensutredningar som bedömts uppfylla kraven till 61 procent.

Regelrådet framhåller att det är särskilt viktigt att departementen har ett väl fungerande konsekvensutredningsarbete eftersom de kommer tidigt i författningskedjan med förslag till regler som ofta medför betydande effekter för företag. Regelrådet ser inte sällan att man såväl i kommittébetänkanden som i departementspromemorior vill skjuta sådana utredningar framför sig, till ett senare skede i processen. När det är dags för ansvarig myndighet att genomföra konsekvensutredningar till sina föreskriftsförslag är samtliga effekter fram till dess outredda, vilket sätter myndigheten i ett svårt läge.

I årsrapporten resonerar Regelrådet även kring de olika aspekterna i konsekvensutredningsförordningen (KUF) och hur de bör beskrivas, liksom reflektioner kring tillämpligt regelverk och en framåtblick.

Vid mötet med statssekreteraren diskuterades resultaten och reflektioner i årsrapporten, men även regeringens initiativ på regelförbättringsområdet. I detta sammanhang lyftes Regelrådets, Förenklingsrådets och Implementeringsrådets olika roller och mandat samt gränssnitten mellan de olika råden. Vikten av att påbörja det nationella konsekvensutredningsarbetet tidigare än idag, exempelvis när EU-kommissionen presenterar ett lagstiftningsförslag, underströks, liksom att konsekvensutredningarnas kvalitet överlag måste förbättras.

Läs årsrapporten här
Läs tabellbilagan här

]]>
Regelrådets ordförande summerar år 2023 https://www.regelradet.se/nyhetsarkiv/regelradet-summerar-ar-2023/ Thu, 22 Feb 2024 07:05:25 +0000 https://www.regelradet.se/?post_type=nyhetsarkiv&p=13549
Anna-Lena Bohm

Regelrådet summerar ett händelserikt år som har innehållit både internt utvecklingsarbete för rådet, internationellt samarbete och förstärkta anslag till Regelrådet.

Regelrådet konstaterar att kvaliteten på de konsekvensutredningar som har granskats under året har försämrats något.

–  Det är oroande att regelgivare inte analyserar på förhand varför man bedömer att ett regelarbete är nödvändigt, säger Regelrådets ordförande Anna-Lena Bohm. Ett sådant arbetssätt leder till en ständigt ökande regelbörda för företagen.

Regelrådet vill vara ett konstruktivt stöd genom att ange vad som skulle förbättra konsekvensutredningens kvalitet. Som ett led i det har Regelrådet under året blivit tydligare med att samtliga delaspekter i en konsekvensutredning ska redovisas – även om påverkan i ett enskilt fall bedöms som liten. Likaså har Regelrådet arbetat vidare med utformningen av den sammantagna bedömningen i yttrandena, där det ska framgå varför avvägningen blir på ett visst sätt.

–  Det är återkommande samma företagsaspekter som regelgivare har svårast att beskriva. Det gäller kostnads-, verksamhets- och konkurrenspåverkan liksom om särskild hänsyn kan tas till de små företagen, fortsätter Anna-Lena. De senaste åren har Regelrådet tyvärr inte kunnat konstatera några förbättringar som också består över tid. Regelrådets arbete är därför fortsatt angeläget, avslutar Anna-Lena.

 

]]>
Anna-Lena Bohm deltog vid möte i Svenskt Näringslivs SME-kommitté https://www.regelradet.se/nyhetsarkiv/anna-lena-bohm-deltog-vid-mote-i-svenskt-naringslivs-sme-kommitte/ Thu, 15 Feb 2024 19:14:32 +0000 https://www.regelradet.se/?post_type=nyhetsarkiv&p=13539 En av dagordningspunkterna på Svenskt Näringslivs SME-kommitté den 8 februari var ”Regelförbättringsarbetet 2024”. Tillsammans med representanter från Tillväxtverket, Näringslivets Regelnämnd och Svenskt Näringsliv diskuterade Regelrådets ordförande Anna-Lena Bohm regeringens nya initiativ för att minska företagens regelbörda. Bland dessa initiativ kan nämnas aviseringen av två nya råd, Förenklingsrådet och Implementeringsrådet och vilka roller och funktioner olika aktörer har i policyprocessen. Anna-Lena lyfte de omfattande brister som finns i många konsekvensutredningar som remitteras till Regelrådet, inte minst avseende beskrivningar av effekter för små och medelstora företag och vilka kostnader EU-regler medför för svenska företag.

Läs mer på Svenskt Näringslivs webbplats

 

]]>
RegWatchEurope yttrar sig över EU-rapport om regelbördor https://www.regelradet.se/nyhetsarkiv/regwatcheurope-yttrar-sig-over-eu-rapport-om-regelbordor/ Tue, 09 Jan 2024 07:35:04 +0000 https://www.regelradet.se/?post_type=nyhetsarkiv&p=13421 Varje år publicerar EU-kommissionen en rapport om den årliga regelbördan, den s.k. Annual Burden Survey. I den senaste rapporten skriver kommissionen att EU-lagstiftning som antagits under 2022 kommer att minska den administrativa regelbördan med 7,3 miljarder årligen. I rapporten anges att av de totalt 52 lagstiftningsinitiativ som antogs av EU-kommissionen 2022 och som omfattas av principen ”en in, en ut” antas 30 av dessa (58 %) medföra administrativa kostnader eller besparingar för medborgare eller företag enligt de konsekvensutredningar som åtföljer lagstiftningsförslagen. Av de 22 initiativ som inte förväntades medföra administrativa kostnadsförändringar förväntades emellertid 15 medföra anpassningskostnader. EU-kommissionens målsättning om att i största möjliga utsträckning kompensera administrativa och andra fullgörandekostnader som införs med nya lagstiftningsförslag genom att minska befintliga kostnader inom samma policyområde uppnåddes således, med ett undantag, med god marginal enligt rapporten. Betydelsen av Fit for Future (F4F)-plattformens roll för att minska regelbördorna framhålls också i rapporten.

I sitt yttrande välkomnar RWE kommissionens ambition att minska rapporteringskostnader med 25 procent och att principen om en in, en ut har ökat fokus på redovisning av kvantitativa uppgifter i konsekvensutredningar. RWE understryker emellertid vikten av att alla fullgörandekostnader bör omfattas av en in, en ut och efterfrågar större tydlighet i kommande rapporter hur målsättningen om minskade administrativa bördor fördelas mellan myndigheter och företag. I yttrandet ifrågasätter RWE hur kompensationsåtgärder beskrivs i rapporten. RWE sluter sig vidare till kommissionens konstaterande att även rådet, EU-parlamentet och medlemsstaterna måste bidra till att uppnå de övergripande målsättningarna om reducerade bördor, såväl under förhandlingar som i implementeringen av EU-lagstiftning.

Läs RegWatchEuropes yttrande här (pdf)

Läs Annual Burden Survey 2022 här

 

]]>
Anna-Lena Bohm, Regelrådets ordförande, summerar ordförandeskapet i RegWatchEurope 2023 och önskar God Jul! https://www.regelradet.se/nyhetsarkiv/anna-lena-bohm-regelradets-ordforande-summerar-ordforandeskapet-i-regwatcheurope-2023-och-onskar-god-jul/ Tue, 19 Dec 2023 08:10:23 +0000 https://www.regelradet.se/?post_type=nyhetsarkiv&p=13373 Regelrådet är medlem i RegWatchEurope (RWE), ett informellt nätverk bestående av oberoende granskningsorgan från åtta länder. Vi arbetar på olika sätt med att främja regelförbättring på nationell och internationell nivå. Fokus ligger traditionellt på konsekvens­utredningsarbetet.

RWE har ett årligt roterande ordförandeskap och det har beslutats att i den mån det är möjligt ska RWE-ordförandeskapet sammanfalla med EU-ordförandeskapet. Då Sverige var ordförande i ministerrådet första halvåret 2023 var Regelrådet således ordförande för RWE hela året. Detta innebar betydligt mer internationellt arbete än vanligt, både för mig som ordförande, som formellt representerade RWE i olika sammanhang, och för medarbetarna på Regelrådets kansli som har bistått i förberedelserna och genomförandet av olika aktiviteter.

Möten med EU-institutioner

Bland årets RWE-aktiviteter kan nämnas att jag ledde den delegation som träffade EU-kommissionens vice ordförande, Maroš Šefčovič, och medlemmar ur hans kabinett för att diskutera aktuella frågor kopplade till EU:s lagstiftningsprocess, inklusive politiska åtaganden om tillväxtfrämjande regelverk och minska regelbördor för företag. Jag och andra representanter från RWE deltog vidare i två granskningskonferenser som anordnades av EU-kommissionens nämnd för lagstiftningskontroll (Regulatory Scrutiny Board, RSB), som i stora drag är EU:s motsvarighet till svenska Regelrådet. Den första utgick från RSB:s årsrapport för 2022, som fokuserade på kostnadsnyttoanalys, som av RSB ofta bedöms bristfällig i EU-kommissionens konsekvensutredningar. Den andra konferensen lyfte utmaningar i granskningen av bedömningar av effekter på konsumenter respektive konkurrenskraft. Jag deltog även i en paneldebatt i en större konferens om bättre lagstiftning, ”Regulating Regulatory Decision-making”, som anordnades inom ramen för det officiella svenska EU-ordförandeskapsprogrammet”.

Seminarier om innovation, ex post-utvärdering och EU-lagstiftning

Vi har också genomfört flera seminarier under året. Kartläggningar genomförda av bl.a. OECD visar att väldigt många länder av olika skäl, inte minst politiska, saknar processer för systematisk utvärdering av befintlig lagstiftning. Detta stämmer även för svenskt vidkommande. Ex post-utvärdering var ett tema för det första av fem seminarier som RWE anordnade under året. Bland slutsatserna kan nämnas behovet av en starkare koppling mellan konsekvensutredning ex ante och utvärdering i efterhand samt granskningsorgans betydelse för att säkerställa hög kvalitet i båda dessa avseenden.

Ett innovationsfrämjande ramverk för stärkt konkurrenskraft, tillväxt och välfärd har blivit en allt viktigare politisk målsättning. Regler ska främja, eller åtminstone inte hindra, innovation. Lagstiftningsprocessen påverkas å andra sidan av snabb teknologisk – och lagstiftningsteknisk – innovation, där det allt oftare hänvisas till experimentell lagstiftning och regulatoriska sandlådor. Men vad menar vi med innovation? Med innovationsvänlig lagstiftning? Med experimentell lagstiftning? Och hur utreder och bedömer vi reglers påverkan på innovation, och tvärtom? RWE anordnade två seminarier på temat innovation och lagstiftning för att borra djupare i dessa frågor.

Det fjärde seminariet som anordnades under det svenska RWE-ordförandeskapet handlade om granskning, genomförande och utvärdering av EU-lagstiftning och RWE-organens olika mandat och praxis i de olika stadierna av lagstiftningsprocessen diskuterades. RWE har vidare initierat ett gemensamt projekt, som fokuserar på en specifik rättsakt, EU:s dataskyddsförordning, GDPR, och vid workshoppen diskuterades närmare upplägg för det projektets genomförande. Vid det femte och sista seminariet under svenskt ordförandeskap diskuterades RWE-organens olika erfarenheter och praxis vad avser stöd till regelgivare i konsekvensutredningsarbetet i de olika länderna.

Vid flertalet konferenser deltog förutom representanter från RWE-organen även representanter från andra länders granskningsfunktioner, EU-kommissionen, Europaparlamentet och OECD.

Yttranden

RWE antog under året ett gemensamt yttrande över EU-kommissionens konkurrenskraftsmeddelande. Yttrandet är fokuserat till avsnittet om hur man vill åstadkomma ett bättre regulatoriskt ramverk och rör reflektioner kring den nya konkurrenskraftskontrollen, metodik för att bedöma kumulativa effekter, principen om ”en in, en ut”, minskade rapporteringsskyldigheter, utvärderingsklausuler, genomförande av EU-lagstiftning i medlemsstaterna samt nyckelindikatorer för att mäta hur målsättningarna uppnåtts.

RWE kommer även att anta ett gemensamt yttrande över EU-kommissionens rapport om den årliga regelbördan, Annual Burden Survey 2022, innan årsskiftet.

Ordförandeskapet 2024

Under 2023 hölls alla styrelse- respektive sekretariatsmöten i Stockholm. Nästa år, då jag lämnar över ordförandeskapsklubban till min nederländska kollega och ordförande för Nederländernas oberoende granskningsorgan ATR, Marijke van Hees, kommer dessa att hållas i Nederländerna. Jag och mina kollegor ser fram emot att fortsätta det goda samarbetet i RegWatchEurope, som antog ett ambitiöst arbetsprogram även för 2024 vid det senaste styrelsemötet den 12 december.

Anna-Lena Bohm

Avslutningsvis vill jag passa på att önska alla en riktigt

God jul och Gott nytt År!

/Anna-Lena Bohm, Regelrådets ordförande

 

]]>
Kortare ledtider för elnätsutbyggnad https://www.regelradet.se/nyhetsarkiv/korta-ledtiderna-for-elnatsutbyggnad/ Tue, 12 Dec 2023 08:40:54 +0000 https://www.regelradet.se/?post_type=nyhetsarkiv&p=13365 Regelrådet har granskat Energimarknadsinspektionens rapport ”Kortare ledtider för elnätsutbyggnad” med tillhörande konsekvensutredning. Konsekvensutredning är väl genomförd, pedagogisk och tydlig. Vidare ger myndigheten en utförlig beskrivning av berörda företag och hur de förslag som presenteras kan ha en positiv och inte minst viktig effekt för elnätets utbyggnad.

Myndigheterna kan tillsammans med nätägarna korta ledtiderna för elnätsutbyggnad med en tredjedel genom de åtgärder som identifierats inom ramen för arbetet med rapporten. Vissa av åtgärderna kan nätägarna och myndigheterna genomföra direkt utan författningsändringar, bland annat genom tidig dialog med Försvarsmakten, tidig naturvärdesinventering och fältbesök samt tidig kommunikation med allmänheten och markägarna. Under arbetets gång har det skapats en plattform för kunskapsutbyte och vidare lärande. Plattformens syfte är att samla kompetens för att möjliggöra effektivisering och vidareutveckling av processen för elnätsutbyggnad.

I rapporten lämnas förslag till författningsändringar. Bland annat handlar det om att ledningsrättsförrättningen ska kunna ske parallellt med handläggningen av en ansökan om nätkoncession för linje, vilket skulle effektivisera handläggningsprocessen. Utöver detta identifieras frågor som bör utredas vidare, bland annat gällande ändring av giltighetstiden för tillstånd och dispenser samt ersättning för markåtkomst. Rapporten är en produkt av det uppdrag som myndigheten tillsammans med Lantmäteriet och länsstyrelserna har fått av regeringen för att utveckla och testa nya arbetssätt för att bygga ut eller förstärka det svenska elnätet.

Läs mer

]]>
Ökade möjligheter till elektronisk ingivning av årsredovisningar  https://www.regelradet.se/nyhetsarkiv/okade-mojligheter-till-elektronisk-ingivning-av-arsredovisningar/ Wed, 29 Nov 2023 13:04:23 +0000 https://www.regelradet.se/?post_type=nyhetsarkiv&p=13295 Bolagsverket har föreslagit ändringar i befintliga föreskrifter som medger att handlingar får ges in elektroniskt om de uppfyller de tekniska krav som Bolagsverket ställer och genom de särskilt utpekade tjänsterna på Bolagsverkets webbplats. Målsättningen med de föreslagna förändringarna är att fler företag – kreditinstitut, värdepappersbolag och försäkringsföretag – ska kunna inge årsredovisningen elektroniskt, att vissa av de rapporteringsskyldiga företagen ska kunna inge årsredovisningen i samma format som de redan använder sig av vid inrapportering till Finansinspektionen samt möjliggöra en effektiv återanvändning av uppgifter, exempelvis för statistikrapportering till SCB.

Regelrådet bedömer att Bolagsverket har genomfört en tydlig och tillräckligt omfattande konsekvensutredning. Flertalet delaspekter är utförligt redovisade, andra är knapphändigt, men godtagbart, redovisade. Storleken på berörda företag är den enda aspekt som Regelrådet bedömer bristfälligt redovisad. Mot bakgrund av att det är fråga om möjlighet till förenklingar och frivillighet, bedömer dock Regelrådet att konsekvensutredningen sammantaget uppfyller kraven i förordningen om konsekvensutredning vid regelgivning.

Läs mer

]]>
En inre marknad för digitala tjänster  https://www.regelradet.se/nyhetsarkiv/en-inre-marknad-for-digitala-tjanster/ Thu, 23 Nov 2023 11:25:41 +0000 https://www.regelradet.se/?post_type=nyhetsarkiv&p=13271 Regelrådet har granskat konsekvensutredningen till slutbetänkandet om kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om en inre marknad för digitala tjänster (Digital Services Act, DSA). Förordningen fastställer harmoniserade regler som syftar till en säker onlinemiljö.

Regelrådet bedömer att utredningen redovisar de delar som uttryckligen anges i kommittédirektivet på ett utförligt och transparent sätt. Regelrådet anser emellertid att det är olyckligt att utredningen inte fått ett tydligt uppdrag att även redovisa konsekvenserna av de materiella kraven i EU-förordningen på svenska företag. Att det kvarstår mycket stora osäkerheter om vilka svenska företag som träffas av de nya kraven och vilka konsekvenser, inte minst kostnadsmässiga, som de nya kraven medför för svenska företag är oroväckande. Mot bakgrund av att delar av EU-förordningen redan börjat tillämpas och att den ska vara fullt tillämplig från februari nästa år anser Regelrådet att det är hög tid att genomföra behövliga analyser på nationell nivå. Att en utvärdering i efterhand föreslås är visserligen bra, men en sådan utvärdering bör aldrig ersätta en grundlig konsekvensutredning innan lagstiftning träder i kraft, om det inte finns mycket särskilda skäl.

Läs mer

]]>
RegWatchEuropes yttrande över EU-kommissionens meddelande om långsiktig konkurrenskraft https://www.regelradet.se/nyhetsarkiv/regwatcheuropes-yttrande-over-eu-kommissionens-meddelande-om-langsiktig-konkurrenskraft/ Wed, 08 Nov 2023 06:21:12 +0000 https://www.regelradet.se/?post_type=nyhetsarkiv&p=13228 RegWatchEurope har idag överlämnat sitt yttrande till kommissionen om dess meddelande om en långsiktig konkurrenskraft. Yttrandet är fokuserat till avsnittet om hur man vill åstadkomma ett bättre regulatoriskt ramverk och rör reflektioner kring den nya konkurrenskraftskontrollen, metodik för att bedöma kumulativa effekter, principen om ”en in, en ut”, minskade rapporteringsskyldigheter, utvärderingsklausuler, genomförande av EU-lagstiftning i medlemsstaterna samt nyckelindikatorer för att mäta hur målsättningarna uppnåtts.

Läs yttrandet här (pdf)

 

]]>
Minskat regelkrångel och ökad skattenytta https://www.regelradet.se/nyhetsarkiv/13140/ Wed, 25 Oct 2023 11:44:26 +0000 https://www.regelradet.se/?post_type=nyhetsarkiv&p=13140 Regelrådets ordförande, Anna-Lena Bohm, deltog den 18 oktober vid ett seminarium som anordnades av Kommissionen för Skattenytta. Seminariet inleddes med en presentation av rapporten ”Minskat regelkrångel och ökad skattenytta – en handbok för politiker”, författad av Lars Jagrén och Tomas Lööv. Därefter följde diskussioner med Anna-Lena, Hanne Kjöller, journalist, Johan Andersson, vd Mellby Gård och Adam Reuterskiöld, riksdagsledamot. Anna-Lena med flera lyfte behovet av konsekvensutredningar innan beslut om regler fattas, liksom kontinuerliga utvärderingar för att säkerställa ändamålsenliga regler.

Läs mer, ladda ned rapporten och lyssna på seminariet i efterhand

]]>
EU-kommissionens arbetsprogram för 2024 https://www.regelradet.se/nyhetsarkiv/13136/ Wed, 18 Oct 2023 11:19:14 +0000 https://www.regelradet.se/?post_type=nyhetsarkiv&p=13136 Den 17 oktober publicerade EU-kommissionen sitt arbetsprogram för 2024. I detta aviseras åtgärder som faller under von der Leyen-kommissionens sex prioriterade områden. Arbetsprogrammet består av 18 nya initiativ (både lagstiftning och andra), 6 tillbakadragna rättsakter och 16 utvärderingar. Den stora majoriteten utgörs dock av arbetet med de 154 rättsakter som är under behandling av rådet och parlamentet.

Högt prioriterat är minskade regelbördor, vilket bland annat ska ske genom ständig utvärdering av befintlig lagstiftning och särskilda hänsyn vid utarbetandet av ny lagstiftning. I arbetsprogrammet förekommer en rad konkreta initiativ som specifikt syftar till att minska kostnader förknippade med uppgiftslämnande med 25 procent, som aviserat i EU-kommissionens meddelande om EU:s långsiktiga konkurrenskraft. Detta sker på olika områden och avser exempelvis minskad rapporteringsfrekvens, ökade undantag för rapporteringsskyldighet, ökad samordning och digitaliserade förfaranden. Kommissionen publicerade även under dagen ett offentligt samråd som syftar till att inhämta ytterligare förslag på hur rapporteringsbördan ska kunna minskas på olika områden.

I arbetsprogrammet för nästa år prioriteras även genomförande och efterlevnad av EU-lagstiftning i medlemsstaterna.

Kommissionens arbetsprogram 2024

Offentligt samråd om rapporteringsbördor

]]>
RegWatchEurope workshop om innovation och lagstiftning del II https://www.regelradet.se/nyhetsarkiv/regwatcheurope-workshop-om-innovation-och-lagstiftning-del-ii/ Fri, 06 Oct 2023 09:55:59 +0000 https://www.regelradet.se/?post_type=nyhetsarkiv&p=13069 Den 28 september anordnade RegWatchEurope en uppföljning av det seminarium om innovation och lagstiftning som hölls den 7 juni. Medan det förra seminariet hade ett mer teoretiskt och övergripande perspektiv, hade detta en mer praktisk ansats, med fokus på bedömningar, slutsatser, metodik och granskningar av konkreta fall.

Norska Regelrådet presenterade ett fall om kortbetalning i samband med laddning av elbilar och ett fall om drönare. Svenska Regelrådet presenterade överväganden kring det ändrade radioutrustningsdirektivet. Tyska Regelrådet presenterade utvecklandet av en nationell donationsapp.

Även praktisk metodik och frågor för bedömning och granskning av innovationsaspekter diskuterades. Tyska Regelrådet presenterade en metod för bedömning av regelverks digitaliserbarhet. Det fördes vidare diskussioner kring den studie som genomförts på uppdrag av EU-kommissionen som bland annat undersöker i vilken utsträckning EU-kommissionens metod för bedömning av innovationsrelaterade aspekter använts i utarbetandet av lagförslag och hur uppskattning av relaterade kostnader och nyttor beräknats. På workshopen diskuterades även de rättsakter som beskrivs i närmare detalj. Det rör områdena för transporttjänster, läkemedel, information från offentlig sektor och rening av avloppsvatten.

Det konstaterades att det finns många olika aspekter av – och kriterier för – innovation och att inte är lätt att bedöma eller kvantifiera lagstiftningens effekter på innovation, varken på kort eller lång sikt. Det finns vidare sällan entydiga slutsatser som kan dras från befintliga studier eller enskilda regelverk och det finns därför ett klart behov av vidareutveckling av metoder och fortsatt erfarenhetsutbyte på området.

]]>
Regelbördorna ska minska genom EU-kommissionens lagstiftningsinitiativ https://www.regelradet.se/nyhetsarkiv/regelbordorna-ska-minska-genom-eu-kommissionens-lagstiftningsinitiativ/ Fri, 29 Sep 2023 06:10:46 +0000 https://www.regelradet.se/?post_type=nyhetsarkiv&p=13019 Den 12 september publicerade EU-kommissionen sin årliga rapport om regelkostnader till följd av ny EU-lagstiftning, Annual Burden Survey. Enligt denna kommer de administrativa kostnaderna minska med totalt 7,3 miljarder euro årligen.

Beräkningarna är baserade på konsekvensanalyser till de totalt 52 lagstiftningsinitiativ som antogs av EU-kommissionen 2022 och som omfattas av principen ”en in, en ut” (one in, one out, OIOO). Principen innebär att kostnader som följer av nya lagstiftningsförslag ska kompenseras med motsvarande besparingar.

Av de sex prioriterade områdena i kommissionens arbetsprogram för 2022 var det endast på området om den gröna given, som omfattar 15 lagstiftningsförslag, som målsättningen inte uppnåddes. Störst kostnadsminskningar stod digitaliseringsområdet, som omfattar 13 lagstiftningsförslag, för.

Regelrådet konstaterar att OIOO-principen medfört ökat fokus på att kvantifiera kostnader och nyttor, vilket är positivt, men menar samtidigt att det kan finnas anledning att närmare granska siffrorna.

Läs rapporten här

]]>
Hållbar utbyggnad av vindkraft https://www.regelradet.se/nyhetsarkiv/hallbar-utbyggnad-av-vindkraften/ Wed, 27 Sep 2023 07:14:23 +0000 https://www.regelradet.se/?post_type=nyhetsarkiv&p=12998 Regelrådet har yttrat sig över betänkandet ”Värdet av vinden – kompensation, incitament och planering för hållbar fortsatt utbyggnad av vindkraften (SOU 2023:18). Regelrådet konstaterar att utredningsuppdraget satt gränser för möjliga förslag. Uppdraget är visserligen inte att lösa hela den svenska energiförsörjningen. Trots detta och trots förväntade begränsade direkta effekter på företag, anser Regelrådet att konsekvensutredningen behöver tydliggöra hur företagen påverkas, även indirekt.

Energibehovet förväntas öka kraftigt och få stor betydelse för det svenska näringslivets framtid. Regelrådet bedömer att finansieringsfrågan behöver utredas ytterligare. Bland annat behöver, som förslagsställaren anger, kommunerna resurser för att tillgodose företagens behov. Regelrådet får av konsekvensutredningen inte heller en tillräcklig bild av de långsiktiga lösningarna för företag.

Läs hela yttrandet här

]]>
Förebyggande av växtskadegörare i skog https://www.regelradet.se/nyhetsarkiv/forebyggande-av-vaxtskadegorare-for-skydd-av-skog/ Mon, 21 Aug 2023 10:20:49 +0000 https://www.regelradet.se/?post_type=nyhetsarkiv&p=12873 Regelrådet har yttrat sig över förslag till nya föreskrifter om förebyggande av växtskadegörare för skydd av skog. Nuvarande regler om åtgärder mot skadliga insekter upphävs och ersätts med nya föreskrifter. Skogsstyrelsen får i enskilda fall besluta om mer ingripande förbud, begränsningar eller åtgärder. Detta har medfört att det numera inte finns behov av att föreskriva om regler om bekämpningsåtgärder i vissa områden såsom i nuvarande föreskrifter.
Läs hela Regelrådets yttrande här.

]]>
RegWatchEurope workshop om innovation och lagstiftning https://www.regelradet.se/nyhetsarkiv/regwatcheurope-workshop-om-innovation-och-lagstiftning/ Wed, 21 Jun 2023 11:42:48 +0000 https://www.regelradet.se/?post_type=nyhetsarkiv&p=12703 Ett innovationsfrämjande ramverk för stärkt konkurrenskraft, tillväxt och välfärd har blivit en allt viktigare politisk målsättning. Regler ska främja, eller åtminstone inte hindra, innovation. Lagstiftningsprocessen påverkas å andra sidan av snabb teknologisk – och lagstiftningsteknisk – innovation, där det allt oftare hänvisas till experimentell lagstiftning och regulatoriska sandlådor. Men vad menar vi med innovation? Med innovationsvänlig lagstiftning? Med experimentell lagstiftning? Och hur utreder och bedömer vi reglers påverkan på innovation, och tvärtom?

Detta är några av de frågor som diskuterades på RegWatchEuropes workshop den 7 juni. Deltagare från OECD, EU-institutioner och granskningsorgan från olika länder utbytte erfarenheter på området, vilket inkluderade presentationer av vägledningar, checklistor, bästa praxis och rekommendationer på olika nivåer och ur olika aspekter av innovation och lagstiftning. Bland slutsatserna kan nämnas att lagstiftningsprocessen har varit alltför långsam för att hålla jämna steg med den teknologiska utvecklingen och att det därför finns stor förbättringspotential härvidlag.

Det noterades att innovation per se inte nödvändigtvis är av godo. Även om så är fallet måste det tas hänsyn till att det kanske inte kommer alla till godo, och att det även i vissa avseenden kan vara skadligt, till exempel då det finns motstridiga målsättningar. Problem med kvantifiering och bedömningar av kostnader och nytta diskuterades

Behovet av systematisk bedömning av innovation genom policycykeln alla stadier underströks. Verktyg såsom ex postutvärdering har blivit allt viktigare för att säkerställa att regler är kontinuerligt ändamålsenliga. I detta avseende kanske den sedvanliga rekommendationen om utvärdering efter 5-10 år inte längre är optimal.

Olika sätt att hitta balansen mellan flexibilitet och förutsägbarhet diskuterades. Resultatbaserade bestämmelser medger flexibilitet, men också en risk för legal osäkerhet. Agil och adaptiv styrning, regelbundna dialoger med intressenter och internationellt samarbete, och att bygga ömsesidigt förtroende, sågs som framgångsfaktorer för att utveckla framtidssäkra regelverk.

Deltagarna var överens om behovet av fortsatta diskussioner på temat.

Deltagare sitter vid avlångt konferensbord.
]]>
RegWatchEurope träffar Maroš Šefčovič, EU-kommissionens vice ordförande https://www.regelradet.se/nyhetsarkiv/regwatcheurope-meets-maros-sefcovic-vice-president-of-the-eu-commission/ Mon, 19 Jun 2023 13:48:06 +0000 https://www.regelradet.se/?post_type=nyhetsarkiv&p=12712  

Gruppfoto med deltagare vid RegWatchEurope möte.

Regelrådets ordförande Anna-Lena Bohm ledde delegationen från RegWatchEurope (RWE) som den 22 maj träffade EU-kommissionens vice ordförande, Maroš Šefčovič, och medlemmar ur hans kabinett för att diskutera aktuella frågor kopplade till EU:s lagstiftningsprocess, inklusive politiska åtaganden om tillväxtfrämjande regelverk i meddelandet om långsiktig konkurrenskraft.

RWE välkomnade EU-kommissionens initiativ för att förenkla lagstiftning och minska regelbördor, men underströk också vikten av att inte begränsa detta till rapporteringskrav, eller enbart administrativa bördor. Målsättningar och krav på minskade regelbördor bör omfatta alla typer av fullgörandekostnader. EU-kommissionär Šefčovič delade generellt den åsikten.

RWE beklagade avsaknaden av konsekvensutredningar till flera större lagstiftningsförslag på senare tid, med hänvisning till ärendets brådskande natur. RWE framhöll att bristen på konsekvensutredning på EU-nivå riskerar att leda till längre och mer komplicerade förhandlingar och till sämre utformade regler. Dessutom skapar avsaknad av konsekvensutredning på EU-nivå ökade bördor för medlemsstaterna, både i förhandlingsfasen och i den senare implementeringsfasen. Möjligheten att inrätta ett snabbspår för konsekvensutredning, att användas endast undantagsvis, diskuterades.
Problem relaterade till genomförande av EU-lagstiftning i medlemsstaterna, medförande onödiga regelbördor, lyftes också. Det verkade finnas en samsyn om ett behov av ökat fokus på ex post-utvärdering av regelverk och anordnandet av regelbundna implementeringsworkshoppar föreslogs som ett sätt att bidra till detta.

Deltagare på rad.
]]>
EU-konferens om granskning av lagstiftning https://www.regelradet.se/nyhetsarkiv/eu-konferens-om-granskning-av-lagstiftningeu-konferens-om-granskning-av-lagstiftning/ Wed, 31 May 2023 13:08:43 +0000 https://www.regelradet.se/?post_type=nyhetsarkiv&p=12723 Den 31 maj anordnade EU-kommissionens nämnd för lagstiftningskontroll (Regulatory Scrutiny Board, RSB) sin 5:e årliga granskningskonferens.

Huvudfokus för årets konferens var slutsatserna i RSB:s rapport för 2022, som publicerades dagarna innan konferensen. I rapporten konstaterar nämnden bl.a. att analysen av effekter ofta var den svagaste delen av kommissionens utkast till konsekvensutredningar då de remitteras för första gången till RSB. Bristerna beror enligt RSB ofta på att man att förslagsställaren uteslutit vissa aspekter från analysen, avsaknad eller beroendet av en enda beviskälla, obalanserad redovisning av synpunkter från berörda parter och avsaknad av djupanalyser. Dessa brister anges vidare korrelera med svagheter i problemdefinitionen och jämförelsen av alternativa lösningar, d.v.s. interventionslogiken.

I 2022 års rapport läggs särskilt fokus på kostnadsnyttoanalys, då denna typ av analys i Kommissionens konsekvensutredningar ofta bedöms bristfälliga. RSB anger att konsekvensutredningar ska identifiera alla relevanta kostnader och nyttor för varje alternativ. Likaså bör analysen omfatta alla relevanta aktörer och vara tydlig på vilka sätt dessa påverkas. Analyser ska likaså innehålla bedömningar av risken att nyttorna inte realiseras fullt ut eller att kostnaderna kan vara underskattade.

RSB konstaterar vidare att analyserna i större utsträckning bör skilja mellan olika kategorier av kostnader och nyttor. Är de av administrativ eller annan karaktär, av engångskaraktär eller återkommande, direkta eller indirekta o.s.v.? I sina utlåtanden rekommenderar RSB ofta att kommissionen bättre bör förklara metoder för uppskattningar och vilka antaganden och begränsningar metoderna har. RSB rekommenderar även ofta att kommissionen i större utsträckning använder sig av resultaten av analyserna för att bättre kunna förklara valet och proportionaliteten av de valda alternativa lösningarna.

Rapporten redovisar även i årets rapport för första gången de nya kraven på kommissionens konsekvensutredning, såsom redovisning av OIOO, överensstämmelse med EU:s klimatakt, ”do no significant harm”- och ”digital by default”-principerna.

Trots många kvarstående brister menar RSB att trenden går mot bättre konsekvensutredningar och att RSB har bidragit till detta, vilket visar sig i ständiga förbättringar mellan utkast till konsekvensutredningar och de slutliga versionerna.

RegWatchEurope deltog i båda konferenspanelerna. Leila Kostiainen, ordförande för finska regelrådet, och Marijke van Hees, ordförande för den nederländska motsvarigheten, betonade vikten av konsekvensutredningar av hög kvalitet på EU-nivå, inte minst för att underlätta framtagandet sådana på nationell nivå.

RSB:s rapport
Program, presentationer m.m. från konferensen

 

]]>
Ändrade tillstånds-bestämmelser för räkfiske i Skagerrak och Kattegatt https://www.regelradet.se/nyhetsarkiv/andrade-tillstands-bestammelser-for-rakfiske-i-skagerrak-och-kattegatt/ Tue, 30 May 2023 10:35:42 +0000 https://www.regelradet.se/?post_type=nyhetsarkiv&p=12651 Regelrådet har yttrat sig över förslag till ändring av kvotperioden för nordhavsräka i Skagerrak och Kattegatt som innebär att den nya kvotperioden ska sträcka sig från den 1 juli till den 30 juni i stället för att baseras på kalenderåret. Detta uppges medföra behov av justeringar gällande infiskningskrav för att få förnyat fisketillstånd för nordhavsräka i Skagerrak och Kattegatt nästkommande förvaltningsperiod samt när på året överlåtelser av fiskemöjligheter tidigast får ske mellan samtliga tillståndshavare.

Läs hela Regelrådets yttrande här

]]>
Ändrade regler för vattenskoter https://www.regelradet.se/nyhetsarkiv/yttrande-over-andrade-regler-for-vattenskoter/ Fri, 12 May 2023 06:25:14 +0000 https://www.regelradet.se/?post_type=nyhetsarkiv&p=12587

Regelrådet har yttrat sig över remiss om ändrade regler för vattenskoter (SOU 2022:49). I korthet föreslås följande. Vattenskoterförordningen ska upphävas. Det ska införas ett generellt förbud som innebär att det är förbjudet att använda vattenskoter i naturreservat om inte annat framgår av föreskrifterna som gäller för reservatet eller i allmän farled. Läs Regelrådets yttrande i sin helhet här.

]]>