Artikeln publicerades 20 oktober 2024

Intervju med Patrick Freedman, Ekonomistyrningsverket, ESV

Den 6 maj trädde en ny förordning (2024:183) om konsekvensutredningar i kraft. Ändringarna innebar bland annat att ESV övertog huvudansvaret för metodutveckling, vägledning och utbildning från Tillväxtverket och att Regelrådet i stället fick en ny roll i detta.

ESV har även fått nya regeringsuppdrag. Vi fick en pratstund med Patrick Freedman, utredare på ESV, om det pågående arbetet.

Behov av nya riktlinjer
Patrick konstaterar att den nya förordningen har ett tydligare fokus på samhällsekonomisk analys än den tidigare förordningen. Däremot är skrivningarna i den nya förordningen i flera avseenden mer generellt hållna jämfört med tidigare och det därför finns ett större behov av mer detaljerat stöd på fler områden än tidigare. Regeringen har därför gett ESV i uppdrag att ta fram ett ramverk för vägledning. Parallellt med detta har ESV fått i uppdrag att erbjuda riktad handledning till ett urval av nyligen tillkallade kommittéer och särskilda utredare. Denna handledning ska även utvärderas så småningom. En delrapport ska överlämnas till regeringen senast den 15 april 2026 slutrapporten senast den 15 april 2027.

ESV Forum som nav för stöd
Patrick berättar att myndigheten tagit fram och publicerat grundläggande information på webbplatsen ESV Forum, forum.esv.se, under en särskild rubrik för konsekvensutredning. Meningen är att dessa sidor ska utgöra ett nav för vidare hänvisningar och mer detaljerad vägledning på olika områden. Detta skriftliga stöd kommer att vidareutvecklas och innehålla ytterligare stöd. Exempelvis vill man utveckla information om var man kan hitta relevanta data och vilka verktyg, metoder och beräkningsmodeller som är lämpliga att använda sig av i utredningsarbetet beroende på vad som ska utredas. I detta arbete kommer det att bli nödvändigt att fördjupa sig i olika metoder och förklara hur de skiljer sig åt. ESV undersöker också om det är möjligt att identifiera och utveckla standardvärden för att beräkna kostnader och nyttor för särskilt svåra värden. Vad kostar en art? Utsläpp? Hur räkna på diskonteringsräntor? Patrick konstaterar att detta är ett stort utvecklingsarbete som kommer att ta lång tid. ESV avser att kartlägga vilka kunskaper som redan finns och var och hur redan befintlig kunskap kan tas tillvara.

Viktigt med myndighetssamarbete
Han understryker att ESV inte kan göra arbetet helt själv. Dialogen med Regelrådet är viktig, inte minst med anledning av det nya mandat rådet fått genom den nya förordningen gällande metodutveckling, vägledning och utbildning när det gäller effekter av betydelse för företag. Patrick menar att ESV kan ge grundläggande och övergripande stöd och utgöra ett bollplank för andra myndigheter. Kunskap som finns hos andra myndigheter om olika perspektiv som behöver beaktas i arbetet med konsekvensutredningar ska också tas till vara. Andra myndigheter behöver därför också vara delaktiga i att utveckla stödet till arbetet med konsekvensutredningar inom sina respektive sakområden. Det är också därför regeringsuppdraget om ett ramverk för vägledning omfattar 16 särskilt utpekade expertmyndigheter.

I maj skickades en enkät till ett urval av de myndigheter som ESV bedömde arbeta mer frekvent med regelgivning, totalt 64 myndigheter. Dessa var även inbjudna till en gemensam workshop som hölls i juni. Resultatet av enkät och workshop ligger till grund för utveckling av stödet för arbetet med konsekvensutredningar. Den 19 september höll ESV en workshop om metoder och antaganden i samhällsekonomiska konsekvensberäkningar. Workshopen gav underlag för ett fortsatt utvecklingsarbete. De 16 myndigheter som omfattas av regeringsuppdraget kommer vidare att ha ett uppstartseminarium den 27 september för att diskutera om hur berörda myndigheter ska ta sig an regeringsuppdraget och hur de perspektiv som regeringen lyfter fram i uppdraget kan beaktas i stödet för arbetet med konsekvensutredningar.

Digitala utbildningar och verktyg
Patrick berättar också att ESV tar fram nya utbildningar. Sedan tidigare finns en grundutbildning som riktar sig till kommittéer men nu ska målgruppen breddas. På sikt ska det också finnas en del digitala utbildningar för att öka tillgängligheten. Senare kan det även bli relevant att ta fram fördjupande vidareutbildningar, bland annat med stöd av myndigheterna som besitter relevant expertkunskap.

Redan idag finns en del digitala verktyg som regelgivare kan använda i sitt konsekvensutredningsarbete. Tillväxtverkets ”Regelräknaren Länk till annan webbplats.” är ett sådant verktyg. ESV:s ”Nyckeltalsapplikation Länk till annan webbplats.” och ”Hitta remissvar Länk till annan webbplats.” är andra. ESV har även ett pågående utvecklingsarbete som går under arbetsnamnet ”Konsekvenshjälpen”, som är ett språkmodells (AI)-baserat stöd för konsekvensutredningsarbete. Grundtanken är att detta verktyg ska kunna inspirera till nya perspektiv och insikter för såväl ovana som vana utredare. Verktyget är under utveckling och är tänkt att bli tillgängligt under 2025, efter en ordentlig kvalitetssäkring. Som en del i utvecklingsarbetet, berättar Patrick, kommer olika prototyper att testas av pågående utredningar. Han förevisade en tidig modell av verktyget för oss och svaren det gav på våra frågor ger en förhoppning om att det kan bli ett bra stöd i arbetet med konsekvensutredningar

Vi tackade Patrick för pratstunden och ser fram emot fortsatt samarbete!

Patrick Freedman, ESV och Christian Pousette, Regelrådet.

Patrick Freedman, ESV och Christian Pousette, Regelrådet.