Artikeln publicerades 18 februari 2025
Regelrådets årsrapport för 2024
Nu har Regelrådet lämnat sin årsrapport för 2024 Pdf, 3.7 MB. till Klimat- och näringslivsdepartementet. 2024 var ett händelserikt år där en ny konsekvensutredningsförordning trädde i kraft och Regelrådet fick ett nytt uppdrag gällande vägledning och utbildning. När det kommer till konsekvensutredningarnas kvalitet var det istället inga större förändringar, andelen godtagbara konsekvensutredningar uppgår till 61 procent, samma som år 2023. Resultatet mellan regelgivare varierar dock mycket.
Myndighetsrapporter har andel godtagbara konsekvensutredningar uppgående till 89 procent (9 yttranden). Myndighetsföreskrifter har en andel godtagbara konsekvensutredningar på 75 procent (75 yttranden). Departementens interna remisser visar ett resultat på 59 procent godtagbara konsekvensutredningar (59 yttranden). Kommittéer presterar sämst, med en andel godtagbara konsekvensutredningar uppgående till 32 procent (38 yttranden).
Regelrådet ser positivt på det nya uppdraget att samverka med Ekonomistyrningsverket (ESV) när det gäller vägledning och utbildning till regelgivare i konsekvensutredningsarbetet till förslag som får företagseffekter. Regelrådet har påbörjat sådan samverkan med ESV. Regelrådet ser också positivt på inrättandet av Implementerings- och Förenklingsråden, och har haft dialog med båda råden om kommande samarbeten.
Regelrådet ser fortsatta utmaningar i flera delar som är relevanta och direkt grundläggande för att nå framgång i konsekvensutredningsarbetet. Exempelvis gällande kvaliteten på kommittébetänkanden – som kommer tidigt i regelkedjan och ofta med förslag till regler som påverkar företag mycket. Ett resultat där 2 av 3 konsekvensutredningar inte uppfyller kraven är alltför lågt. Regelrådet har tidigare lyft vikten av stöd till kommittéer, med ett sekretariat med experter. Likaså hur kommittédirektiven utformas, där en alltför snäv utformning riskerar att avgränsa hur kommittén utreder alternativa lösningar, vilket kan leda till att den lämpligaste och mest ändamålsenliga lösningen förblir outredd.
Regelrådet anser att tidigt i regelprocessen är en nyckel – både i bemärkelsen att regelgivare bör påbörja sitt arbete med konsekvensutredningen tidigt i processen och även möjligheten med en tidig remittering till Regelrådet. Även om det inte har inrättats någon formell ordning för tidig remittering till Regelrådet kan Regelrådet konstatera att den nya konsekvensutredningsförordningen anger att konsekvensutredningen ska påbörjas så tidigt som möjligt. Vissa myndigheter remitterar Regelrådet för en tidig granskning, före den ordinarie remissrundan, vilket möjliggör för regelgivaren att omhänderta Regelrådets synpunkter och omarbeta konsekvensutredningen om det behövs.
Regelrådet konstaterar att regelgivare behöver stöd i konsekvensutredningsarbetet och ser fram emot att bistå i det under 2025 och framåt, såväl genom granskningen av konsekvensutredningar, som genom uppdraget att bistå ESV i vägledning och utbildning till regelgivare.
Årsrapport 2024 Pdf, 3.7 MB.
Tabellbilaga årsrapport 2024 Pdf, 961.3 kB.
Sammanfattande faktablad årsrapport 2024 Pdf, 7.4 MB.
