Yttrande över Tillstånd till offentlig danstillställning (Ds 2018:20)

Regelrådets ställningstagande:

Konsekvensutredningen uppfyller inte kraven

Remissen innehåller promemorian Tillstånd till offentlig danstillställning (Ds 2018:20). I promemorian föreslås ändringar i ordningslagen (1993:1617).

2 kap. 4 § ordningslagen (1993:1617) anger i dagens lydelse att allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inte får anordnas på offentliga platser utan tillstånd. Vidare framgår att tillstånd att anordna offentlig tillställning krävs även i annat fall, om det är fråga om offentliga danstillställningar, tivolinöjen, marknader, med mera. I denna del föreslås det att ordet danstillställningar tas bort. I samma paragraf föreslås ett nytt stycke som anger att tillstånd även krävs för att anordna offentlig danstillställning om det med hänsyn till tillställningens natur, det väntade deltagarantalet samt tiden och platsen för tillställningen finns risk för att ordningen störs eller säkerheten äventyras vid den eller, som en direkt följd av den, i dess omedelbara omgivning. Vidare föreslås ett tillägg i 2 kap. 5 § ordningslagen (1993:1617) att en danstillställning som inte kräver tillstånd enligt 2 kap. 4 § ordningslagen inte behöver anmälas.

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 maj 2019 och ska tillämpas i förhållande till danstillställningar som äger rum efter ikraftträdandet.