Beslutsdatum 28 maj 2025

Yttrande över En ny samordnad miljöbedömnings- och tillståndsprövningsprocess (SOU 2024:98)

Regelrådets ställningstagande:

Uppfyller kraven

Motivering till Regelrådets ställningstagande

Regelrådet konstaterar inledningsvis att remissen är mycket omfattande och komplex, vilket avspeglas i konsekvensutredningen.

Regelrådet bedömer överlag att konsekvensutredningen är väl genomförd och håller god kvalitet. Beskrivningen av berörda branscher är tydlig. Det finns en del information om antalet berörda företag. Det hade dock, enligt Regelrådet, varit önskvärt med en större tydlighet kring svårigheterna med att uppskatta hur många företag som kan komma att beröras av de olika processerna i miljöprövningen. Regelrådet anser dock, mot bakgrund av frågans komplexitet, att den information som finns i konsekvensutredningen är tillräcklig. Samtidigt noterar Regelrådet att uppgifter om storleken på berörda företag saknas, vilket är en uppenbar brist.

Regelrådet kan konstatera att utredningen utförligt redogör för sina förslag och konsekvenserna därav. Regelrådet ser även positivt på de uppskattningar kring tidsåtgång och exempelberäkningar, inklusive känslighetsanalyser, som har gjorts och som bidrar till att höja konsekvensutredningens kvalitet. Regelrådet anser dock att det hade varit önskvärt med en ökad transparens och tydlighet kring vad svårigheterna i att få fram underlag för kvantitativ analys består i. Den kvalitativa analysen i konsekvensutredningen är emellertid, enligt Regelrådets uppfattning, tillräcklig och väl genomförd.

Sammantaget finner Regelrådet att konsekvensutredningen uppfyller kraven och att samtliga delaspekter förutom en, berörda företag utifrån storlek, är godtagbara.

Regelrådet vill avslutningsvis framhålla vikten av utvärdering. Eftersom det är 2007 års förordning om konsekvensutredning som är tillämplig i detta ärende finns inget krav på att konsekvensutredningen ska ta upp denna aspekt och den ingår därför inte i det som bedöms av Regelrådet. Inte minst mot bakgrund av komplexiteten i de frågor som behandlas i betänkandet vill Regelrådet likväl framhålla det stora värde som en väl planerad och väl genomförd utvärdering potentiellt skulle kunna ha.