Beslutsdatum 18 december 2024

Yttrande över Ett mer ändamålsenligt stöd till barn och vuxna som är anhöriga (SOU 2024:60)

Regelrådets ställningstagande:

Uppfyller inte kraven

Motivering till Regelrådets ställningstagande

Redovisningen av bakgrund och syfte med förslaget, alternativa lösningar och effekter av om ingen reglering kommer till stånd samt särskild hänsyn till tidpunkt för ikraftträdande och behov av speciella informationsinsatser är tillräcklig och därmed godtagbar. Vad gäller förslagets överensstämmelse med EU-rätten och regleringens påverkan på företagen i andra avseenden finns ingen information i konsekvensutredningen. Avseende EU-rätten anser Regelrådet att förslagsställaren borde ha motiverat detta, varför utebliven redovisning är en brist. Beträffande påverkan i andra avseenden kan Regelrådet inte se att det finns någon sådan i detta fall och avsaknad av information är således inte en brist.

Regelrådet noterar att redovisningen av konsekvenserna för berörda företag är mycket kortfattad och endast kvalitativ. Det framgår att privata vårdgivare påverkas av de förändringar som avser hälso- och sjukvårdslagstiftningen, främst den att syskon också ska omfattas av de nya bestämmelserna, men det framgår inte hur många företag det kan röra sig om. Mindre vårdgivare, vilka utgör en stor majoritet, uppges påverkas i större utsträckning än andra, men det framgår inte av konsekvensutredningen hur detta kan komma att påverka deras kostnader eller verksamhet. Samtidigt, kan Regelrådet konstatera, bedöms förslagen inte missgynna små företag. I utredningen anges att det inte har funnits några skäl att göra undantag för små vårdgivare, men skälen bakom detta utvecklas inte närmare. För vissa vårdgivare, oklart hur många, som till exempel enbart behandlar barn med allvarliga sjukdomar, kommer kravet på tillämpning av bestämmelserna i hälso- och sjukvårdslagen och patientsäkerhetslagen att vara helt nytt. Det framgår inte heller i detta fall hur de berörda företagen kommer att påverkas. Vidare uppger förslagsställaren att konkurrensförhållandena inte kommer att påverkas utan att närmare precisera varför.

Sammanfattningsvis anser Regelrådet att den mycket kortfattade redovisningen, med dess avsaknad av preciseringar och motiveringar, medför att konsekvensutredningen brister i såväl transparens som kvalitet.