Beslutsdatum 2 april 2025
Yttrande över EU-kommissionens förslag till ändringar av förordningen om inrättande av en mekanism för koldioxidjustering vid gränsen
Regelrådets ställningstagande:
Regelrådets bedömning
Regelrådet har inte haft möjlighet att i detalj granska kommissionens dokument, men vid en översiktlig granskning bedömer Regelrådet att kommissionen i det ger en bra bild över förslaget och dess konsekvenser för företag på aggregerad EU-nivå. Vad som inte är beskrivet är effekter på svenska företag. I detta sammanhang vill Regelrådet erinra om att inte heller den konsekvensutredning som åtföljdes av förslaget till kompletterande bestämmelser till den ursprungliga CBAM-förordningen som remitterades till Regelrådet bedömdes uppfylla kraven. I detta yttrande (RR 2023-280) angav Regelrådet att förslag till EU-lagstiftning vanligen behöver kompletteras med en nationell konsekvensutredning för att tydliggöra hur svenska företag kan komma påverkas, vilket kan utgöra stöd i såväl förhandlingar som vid implementering av regelverket. Regelrådet ansåg då att det var olyckligt att en sådan inte hade genomförts.
Såvitt Regelrådet förstår har den tidigare nationella konsekvensutredningen inte kompletterats i enlighet med Regelrådets rekommendationer. Även om de nya förslagen i sig syftar till och synes förenkla för företag konstaterar Regelrådet att flera av dem borde ha kunnat prognosticeras och omhändertagits redan i utformningen av det befintliga regelverket. Det är bekymmersamt att nyligen antagna regelverk ändras med sådan hastighet som nu är fallet, då det ökar risken för bristfälligt utformade regelverk. Av innevarande remiss framgår att förhandlingarna om det nya förslaget från kommissionen, som presenterades bara för några veckor sedan, redan påbörjats. Tiden för att besvara remissen är mycket kort, det saknas en svensk version av författningsförslaget och det saknas en faktapromemoria till riksdagen. Det hade vidare underlättat för remissinstanserna om kommissionens konsekvensutredning hade bifogats remissen.
Regelrådet anser att en svensk version av författningsförslag och en preliminär, nationell konsekvensanalys baserad på inhämtande av synpunkter från svenska remissinstanser bör finnas innan förhandlingar inleds, utom när det är fråga om extremt brådskande fall.