Beslutsdatum 11 september 2024

Yttrande över Naturvårdsverkets förslag till föreskrifter som fastställer produktavgiftens storlek

Regelrådets ställningstagande:

Uppfyller kraven

Motivering till Regelrådets ställningstagande

I konsekvensutredningen anges att berörda producenter årligen ska betala en produktavgift som en del av genomförandet av engångsplastdirektivet[1].

Produktavgiften ska betalas för olika engångsplastprodukter som är vanligt förekommande vid nedskräpning och ska gå till att ersätta kommunernas kostnader uppstädning av dessa föremål. Naturvårdsverkets remitterade förslag ska fastställa produktavgiftens storlek för år 2024 enligt förordning (2021:1002) om nedskräpningsavgifter. Enligt förslaget ska avgiften för 2024 variera mellan 0,0595 och 2,74 öre.

Antalet producenter som var anmälda och hade rapporterat under 2023 till Naturvårdsverket var 259 stycken. Enligt konsekvensutredningen har ett mindre antal anmälda producenter släppt ut eller tillhandhållit en relativt stor mängd av de engångsplastprodukter som omfattas av produktavgift på marknaden och ska därmed betala en totalt sett relativt stor avgift. Samtidigt är det relativt många anmälda producenter som släppt ut eller tillhandahållit en relativt liten mängd produkter på marknaden. Det uppges vara 9 producenter som ska betala en totalt avgift på mer än 1 miljon kronor per producent under 2024 och 137 producenter som ska betala en total avgift under 2024 som är lägre än 1 000 kronor per producent.

Med utgångspunkt i att avgiften per produkt är liten förväntar sig förslagsställaren att avgiften på kort sikt övervältras på slutkund, vilket skulle innebära kostnadsökningar på ca 177 miljoner kronor.

Förslagsställaren uppger på ett tydligt vis vilket handlingsutrymme som funnits vid framtagandet av föreliggande förslag och har utifrån förutsättningarna i ärendet presenterat en relativt uttömmande konsekvensutredning

Regelrådet hade välkomnat en något utförligare redovisning av de praktiska förväntade ekonomiska konsekvenserna för företag liksom hur de eventuellt hade kunnat påverka konkurrensförhållandena, exempelvis gällande olika slutkunders möjlighet att välja alternativa produkter. Trots det nämnda gör Regelrådet bedömningen att konsekvensutredningen sammantaget är tillräcklig utifrån ärendets förutsättningar och skedet i regelkedjan.

[1] Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2019/904 av den 5 juni 2019 om minskning av vissa plastprodukters inverkan på miljön.